Tudományos hírek

Oxigéngyár a Marson

A Marson bőven van oxigén, ám a majdani űrhajósok legnagyobb bánatára, szén-dioxid molekulákba zárva. Onnan kell kinyerni. Újabb kísérletek szerint a Mars légkörének 96%-át alkotó szén-dioxid molekulákat plazmatechnikai módszerrel szén-monoxidra és oxigénre lehet hasítani, az így felszabaduló oxigént az űrhajósok belélegezhetik, de a gáz akár rakéta-üzemanyagként is hasznosítható. Legalábbis ezzel kísérletezik Vasco Guerra és csoportja a Lisszaboni Egyetemen.

Megvan a 12 ember, aki a Marsra mehet

Egy idei felmérés szerint, melyet a New Scientist nevű tudományos hetilap több mint kétezer brit megkérdezésével végzett, az emberek negyven százaléka (a férfiak fele, a nők 30 százaléka) válaszolta, hogy szeretne részt venni egy menettérti Mars-utazáson. Hogy mennyire nem tudják, mire vállalkoznának, jól szemlélteti, hogy még a szintén Mars-expedíciót tervező Elon Musk is elismerte, nem biztos, ha eljutna, vissza is tudna onnan térni.

A NASA ezzel a bitang videóval készül a Marsra

A NASA teljes erővel a Marsra készül, erről árulkodik legalábbis ez az újonnan feltöltött videó, ami egyszerre lenyűgöző, megdöbbentő, hajmeresztő, felspannoló és persze tagadhatatlanul amerikai.

1000 űrhajóval népesítené be a Marsot Elon Musk, 30 éven belül egymillió ember lakhat ott

Elon Musk szerint nem lehetetlen, hogy 2050-re már egymillió ember éljen a Marson. Azt is elmondta, hogyan képzeli mindezt. Elon Musknak mostanra már lényegében védjegyévé vált, hogy időről időre egy-egy újabb őrült ötlettel álljon elő – érdekesség, hogy ezek legtöbbjét aztán meg is valósítja. Sokan ingatták a fejüket, amikor kitalálta, hogy megreformálja az autóipart, és valószínűleg akkor is rengetegen csak pisloghattak, amikor bemondta, hogy újrahasznosítható, a kilövés után landoló rakétákat fog alkalmazni. Az idő viszont őt igazolta: mindkettő bejött.