Tudományos hírek

Újabb 60 Starlink műhold indult útjára

Sikeres volt az indítás, 60 taggal bővül a műholdsereg.

Magyar idő szerint ma délelőtt 9:28-kor indult útjára a Starlink-22 küldetés, ezzel ebben a hónapban már a negyedik 60 darab műholdas “csomag” csatlakozott a SpaceX műholdseregéhez. A floridai Cape Canaveralról startolt a Falcon-9 rakéta a műholdakkal a fedélzetén, később az első fokozat pedig sikeresen visszatért az óceánon várakozó drónhajóra.

Március 31-től lehet jelentkezni űrhajósnak! – Mutatjuk a részleteket!

Az Európai Űrügynökség (ESA) több mint egy évtizede nem keresett újabb jelölteket az űrhajósosztagába. Most azonban újból felhívást tettek közzé, így bárki jelentkezhet, hogy a jövő európai űrmisszióiban szerepet vállaljon. Sőt, a diverzitás jegyében az ESA immár olyan emberek jelentkezését is várja, akik testi jellegeik miatt eddig esélytelenek lettek volna arra, hogy asztronautának válasszák őket.

Magyar diákvideó a Perseverance roverről

A NASA Mars 2020 küldetése keretében nemrég a bolygóra sikeresen leszállt Perseverance nevű rovere és leszállóhelye által „ihletett”, művészi megfogalmazású rövidfilmet készítettek a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei. A képanyagot a középiskolások állították össze: a rajzokat és az animációt Kovács Marcell és Hidasnémeti Julcsi alkotta, az aláfestő zenét Mérész Bogi szerezte.

ŰRMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS 2022

Hazánkban elsőként a BME VIK-en indulhat űrmérnöki mesterképzés 2022 tavaszán. A Műegyetemen évtizedek óta kutatóműhelyek egész sora végez űrkutatással kapcsolatos tevékenységet az elméleti kutatástól a különféle eszközök és szolgáltatások gyakorlati megvalósításán át az űrtechnológiai és űrfizikai ismeretek oktatásáig. Az egyetemen zajló űrkutatási projektek egy része berendezések építésére, míg más része különböző alkalmazásokra fókuszál. Így az egyetemen többek között foglalkoznak kisműholdak fejlesztésével, különböző fedélzeti egységek építésével, űrkommunikációval, különböző űrbeli kísérletekkel, földmegfigyeléssel, és különböző földi alkalmazásokkal. Erre a sokszínű örökségre alapozva indul el a műegyetemi űrmérnök mesterképzés, amely fő fókuszában az űreszközök fejlesztése lesz.