Tudományos hírek

225 ezer dollár vízszimatolásért

Ennyivel támogatja a NASA a „holdi vízszimatoló” tervével náluk pályázott magyar Puli Space ötletének egy éven belüli megvalósítását.

SMOG-1: egy hónapja a világűrben

Kevesen mondhatják el az eddig startra várók közül, hogy minden esemény a tervezett időpontban történt. A SMOG-1 is beállt a sorba, vagyis kétszer került sor a start időpontjának megváltoztatására.

Az olvasók kedvence

A NASA Earth Observatory portál közönségszavazásra bocsátott 32, különösen látványos jelenséget megörökítő felvételt. Bemutatjuk a győztest.

Újabb 60 Starlink műhold indult útjára

Sikeres volt az indítás, 60 taggal bővül a műholdsereg.

Magyar idő szerint ma délelőtt 9:28-kor indult útjára a Starlink-22 küldetés, ezzel ebben a hónapban már a negyedik 60 darab műholdas “csomag” csatlakozott a SpaceX műholdseregéhez. A floridai Cape Canaveralról startolt a Falcon-9 rakéta a műholdakkal a fedélzetén, később az első fokozat pedig sikeresen visszatért az óceánon várakozó drónhajóra.

Március 31-től lehet jelentkezni űrhajósnak! – Mutatjuk a részleteket!

Az Európai Űrügynökség (ESA) több mint egy évtizede nem keresett újabb jelölteket az űrhajósosztagába. Most azonban újból felhívást tettek közzé, így bárki jelentkezhet, hogy a jövő európai űrmisszióiban szerepet vállaljon. Sőt, a diverzitás jegyében az ESA immár olyan emberek jelentkezését is várja, akik testi jellegeik miatt eddig esélytelenek lettek volna arra, hogy asztronautának válasszák őket.

Magyar diákvideó a Perseverance roverről

A NASA Mars 2020 küldetése keretében nemrég a bolygóra sikeresen leszállt Perseverance nevű rovere és leszállóhelye által „ihletett”, művészi megfogalmazású rövidfilmet készítettek a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei. A képanyagot a középiskolások állították össze: a rajzokat és az animációt Kovács Marcell és Hidasnémeti Julcsi alkotta, az aláfestő zenét Mérész Bogi szerezte.